KDV Kanunu'nda reform niteliğinde değişiklikler

ERZURUMŞEHİR/Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

KDV Kanunu'nda reform niteliğinde değişiklikler
28 Şubat 2018 - 11:23

Ekonomiye nefes aldıracak reform paketi Meclis'te. 33 yıldır uygulanan KDV Kanunu'nda reform niteliğinde değişiklikler yapıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, KDV düzenlemeleriyle ilgili müjdeleri sıraladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Yıldırım'ın verdiği müjdelerin ayrıntılarını paylaştı.

Vatandaşın KDV alacağı kalmayacak

Yıldırım, vatandaşın devletten KDV alacağının kalmayacağını açıklayarak, "Bir takvime göre bunlar ödenecek. Eğer KDV iadesini ödemezse 3 aydan sonra faiz işleyecek. Dolayısıyla vatandaşın mağduriyeti giderilmiş olacak” dedi.

Küçük esnaf hesaplı KDV sistemine geçecek

Küçük esnafa KDV konusunda iki önemli kolaylık getirileceğini anlatan Yıldırım, Hasılat esaslı vergileme sistemine geçileceğini ifade etti. Yıldırım, esnafın artık satış hasılatı üzerinden makul bir KDV hesaplayacağını, bunun dışındaki teferruatlarla uğraşmayacağını dile getirdi.

Küçük esnafın, KDV'sini beyan ettikten sonra ödemeyi iki ay sonra gerçekleştireceğini belirten Yıldırım, bu durumun esnafa ciddi bir kolaylık getireceğini anlattı.

Esnafın yükünü azaltacak

İmalat ve ihracatçıların, ihraç ettikleri mallardan alacakları KDV'nin kapsamını ve miktarını da genişleteceklerinin altını çizen Yıldırım, "Böylece ihracatçılarımız yüklendikleri KDV ve diğer KDV'leri de alabilecekler. İş yükünü dikkate alarak yeminli mali müşavirlerinin yanı sıra serbest mali müşavirlere de KDV raporu düzenleme imkanı getiriyoruz. Bu da esnafımızın yükünü azaltacak" dedi.

Esnafa 2 ay sonra KDV ödemesi

Yapılan düzenlemeyle, işletme esasına göre defter tutuan mükelleflerle serbest meslek erbabı, aylık KDV dahil hasılatları üzerinden alışları nedeniyle yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın belirlenen bir oranda KDV beyanında bulunacaklar. Böylelikle küçük işletmeler daha kolay bir sistemle KDV yükümlülüklerini yerine getirecek.

MALİYE BAKANI AĞBAL, KDV MÜJDELERİNİN AYRINTILARINI ANLATTI

Maliye Bakanı Naci Ağbal da, TBMM'ye sevk edilen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın içeriğiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Hayırseverlere KDV teşvikinin geldiğine dikkat çeken Ağbal, Başbakan Yıldırım'ın anlattığı müjdenin ayrıntılarını paylaştı. Ağbal, "Hayırseverler tarafından yaptırılarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, yaygın din eğitimi verilen tesisler, gençlik merkezleri, gençlik ve izcilik kamplarının inşa edilmesine ilişkin hayırseverlerce satın alınan mal ve hizmetler KDV'den istisna tutulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yabancılara sunulan sağlık hizmetlerine KDV istisnası

Ağbal, yabancılara sunulan sağlık hizmetlerine KDV istisnasının geldiğini de belirterek, sağlık turizmini teşvik etmek amacıyla yabancılara Türkiye’de bu alanda sunulan hizmetler için KDV istisnası getirildiğini, bunlar dışındaki diğer hizmetlerin KDV'ye tabi olmaya devam edeceğini aktardı.

KDV indirim hakkının kapsamı genişletildi

Söz konusu tasarıyla KDV indirim hakkının kapsamının genişletildiğini belirten Ağbal, bu kapsamda teknoparklarda bulunan şirketlerin istisna kapsamındaki işlemleri nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan tanınmak suretiyle, işletmeler üzerinde bu işlemlerden kaynaklanan vergi yükünün kaldırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Serbest bölgelere verilen hizmetler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan sağlandığına işaret eden Ağbal, ayrıca restorasyon işleri kapsamındaki mimarlık hizmetleri nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine de imkan verildiğini belirtti.

Grup şirketlerine birleştirilmiş KDV dönemi başlıyor

Birbiriyle yüzde 50 ve daha fazla ortaklık ilişkisi olan şirketler ile kamu kurumlarına ait iktisadi işletmeler için ayrı ayrı değil, birleştirilmiş KDV beyannamesi verme imkanı getirildiğine işaret eden Ağbal, arsa karşılığı inşaat işlerinde de KDV matrahının daraldığını belirtti. Ağbal, "Sahibi olduğu arsayı müteahhide veren arsa sahibi, bunun karşılığında sadece aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek" ifadelerini kullandı.

İkinci elde KDV matrahı yeniden tanımlandı

Maliye Bakanı Ağbal, ikinci el araç veya taşınmaz ticareti yapanların, mükellef olmayanlardan aldıkları ve vasfında önemli bir değişiklik yapmadan sattıkları araç veya taşınmazların tesliminde KDV matrahının, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak belirlendiğini kaydetti.

Mükelleflerin katma değer vergisi iadelerini 3 ay içinde alabilmelerine imkan sağlandığına dikkat çeken Ağbal, aksi takdirde kendilerine faiz ödeneceğini ifade etti.

VDK bünyesinde grup başkanlığı kurulacak

KDV iade incelemeleri için Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesinde yeni bir grup başkanlığı olarak "Katma Değer Vergisi İade İncelemeleri Grup Başkanlığı"nın kurulacağını söyleyen Ağbal, serbest muhasebeci mali müşavirlere de belirli sınırlar dahilinde iade raporu düzenlettirebilme konusunda bakanlığa yetki verildiğini belirtti.

Kaynak: TRT Haber

YORUMLAR

  • 0 Yorum