ÖĞ-DER: YENİ SINAV SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYORUZ

ERZURUMŞEHİR/YÖK tarafından kısa süre önce açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın(YKS) ve TYT(Temel Yeterlilik Testi) Uygulaması ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz eğitimcilerin ve derneğimizin görüşlerini açıklamayı oluşacak mağduriyetlerin önüne geçmek için vazife sayıyoruz.

ÖĞ-DER: YENİ SINAV SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYORUZ
05 Kasım 2017 - 22:05

Öncelikle belirtmek gerekir ki sık sık değişen sınav sistemleri sürekli kaos ve belirsizlik oluşturmakta sonucunda da topluma ciddi maddi ve manevi mağduriyetler yaşatmaktadır.

Son olarak değişen Üniversiteye giriş sistemi ile ilgili YÖK’ün açıkladığı sistemde kabul edilebilir değişiklikler olduğu gibi aksaklığa meydan verecek yeni mağduriyetler oluşturacak hususlarda var. Şuurlu Öğretmenler Derneği(ÖĞ-DER) olarak bu hususların acilen düzeltilmesini istiyoruz.

Aynı gün iki sınav doğru değil

Çalışma açısından ise önceki sistemde olduğu gibi bir ara sınav olmadığından adaylar Haziran ayına kadar bölünmeden sınava hazırlanabilecekler ve okula devamsızlık önceki yıllara göre azalmış olacak. Mart ayında yapılacak sınavın Hazirana alınması yerindedir ancak aynı gün 2 sınavın yapılması doğru değildir. Aynı günde iki oturumla bu olumsuz durumun önüne kısmen geçecekmiş gibi görünse de sınavlara hazırlığın sadece bilgi düzeyinde değil psikolojik olarak da iyi yönetilmesi gerçeği yok sayılmıştır. Aynı günde 4.5 saat sınav çok fazla. Sınav 2 ayrı günde veya haftada yapılmalıdır.

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri soruları yeterli değil

YKS'nin sabah gerçekleştirilecek birinci oturumunda Türkçe ve matematik sorularının yanı sıra sosyal bilimler, fen bilimler ile okullarda zorunlu ders olarak okutulan ve değerler eğitiminin de verildiği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin ayrı soru başlıkları altında verilmesi gerekir. Soruların Türkçe ya da matematiğin içine katılması yerine ayrı konu başlıklarında yer alması doğru olur. YKS’de dersler için belirlenen soru sayıları öğrencileri değerlendirmek ve 4 yıl farklı başlıklarda okutulan dersin müfredatında kapsayıcılığı sağlamak adına yetersizdir.

Meslek Lisesi ve İmam Hatip Liseleri Mağduriyet yaşamasın

YKS’de Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liselerinin öğrencilerine yönelik sorularında olması gerekir.

Okul Puanının etkisi artırılmalı

Üniversiteye yerleşmede OBP’nin etkisi artırılmalıdır. (Ortaöğretim Başarı Puanı)

İstişare yapılmadan sistem değişikliği olmamalı

Sınav sistemine son şekli verilirken eğitimcilerin ve eğitim STK’larınında görüşleri alınmalıdır. İstişaresiz yapılan işler kısa sürede değişmek zorunda kalıyor.

Zorunlu Eğitim Kaldırılmalı

Herkesin örgün eğitimde zorunlu okuması yanlışından dönülmeli. Herkesin Liselerde zorunlu okutulması liselerde hem verimi düşürüyor hem de sınavlarda yığılma oluşturuyor. Mesleki eğitimler güçlendirilerek ortaokuldan itibaren meslek sahibi yapılmasına öncelik verilmelidir.

Şuurlu Öğretmenler Derneği(ÖĞ-DER) olarak temennimiz artık son kez değişen sistem olsun. Uzun yıllar sistem değişikliği düşünülmesin. YÖK’ten yukarıda belirttiğimiz eksiklerin giderilmesini eğitimciler adına talep ediyoruz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum