ÖĞ-DER: Yeni Sınav Sistemi Aceleye Getiriliyor

ERZURUMŞEHİR/Kısa süre önce YÖK tarafından açıklanan yeni sınav sistemi hakkında ÖĞ-DER-Şuurlu Öğretmenler Derneği’nin görüşlerini açıklıyoruz. Yen sınav sistemi olarak ortaya çıkan sistem en başta ifade etmek gerekir ki aceleye getirilmiş birçok eksiği bulunan ve kısa süre sonra değişmeye aday bir sistemdir. İşin mutfağında bulunan öğretmen ve tüm eğitimcilerin görüşleri alınmadan hazırlanan her sistem kısa süreli olur.

ÖĞ-DER: Yeni Sınav Sistemi Aceleye Getiriliyor
14 Ekim 2017 - 15:28

ÖĞ-DER Erzurum şube başkanı  Abdullah İkinci yaptığı açıklamada;

2018 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) çok ciddi sakıncaları ve dezavantajları bulunuyor. Bunlardan en önemlisi SAYISAL ve EA tercih yapacak bir aday açısından lise eğitimi boyunca gördüğü Tarih, Coğrafya, İnkılâp Tarihi, Osmanlı Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe grubu(sosyoloji, felsefe, psikoloji) gibi derslerin hiçbir anlamı kalmıyor. Keza SÖZEL tercih yapacak adaylar için de Biyoloji, İleri Matematik, Fizik ve Kimya'nın anlamı sayısalılar için pekçok dersin önemi kalmıyor. Eşit ağırlıklı puanın hesaplanmasında Tarih ve felsefe derslerin dikkate alınmaması hiçbir şekilde kabul edilemez.

Yerleştirme puanını yüzde 60 oranında etkileyen Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarının Cumartesi günü öğleden sonra uygulanacak olması adaylar açısından ciddi sorun teşkil ediyor. Bu sınavları Pazar günü uygulanması adayları rahatlatacaktır. Sabah saatlerinde Temel Yeterlilik Testi'ne girecek adayların öğleden sonra çok daha karmaşık ve ağır soruların yer aldığı bilim sınavına girmeleri öğrencileri zorlayacaktır ve performans düşüşüne yol açacaktır. Öte yandan geçen YGS'de 160 soru, LYS'de ise Sayısal'de 170 soru cevaplamak zorunda kalan adaylar bu yıl toplamda 160 soru yanıtlayacak. Böylece soru sayısı yüzde 50'den fazla azaltılmış oluyor. Bu durum her soruyu 'özel' hale getiriyor ve olumlu.

1974 ve 1975 yıllarında uygulandığı gibi biri sabah ve diğeri öğleden sonra olmak üzere iki oturumla tamamlanacak sınavla öğrenci seçilecek. Her iki oturuma da giren adaylar toplam 160 soru cevaplayacak. Eşit Ağırlıklı puanının hesaplanmasını isteyen bir aday isterse 40 adet sorudan oluşan Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya (1) testini de cevaplayacak ancak bu aday için ek süre verilmeyecek! Hatta EA öğrencisi sözelden tercih yapabilmek için sözel testlerini de çözecek. Bu konuda süre sıkıntısı yaşanabilir.

Meslek liseleri ile İmam hatipler yine unutulmuş, gördükleri onca ders boşuna, yine fen liseleri ile aynı şartlarda yarıştırılacaklar.

Orta öğretim başarı puanlarının hesaplanmasında değişikliğe gidilmemiş. Oysa asıl sıkıntı orada yaşanıyordu. Hormonlu ve şişirilmiş notlara karşı önlem alınmamış.

Öğrencilerin becerileri ders kazanımları yine göz ardı edilmiştir.

Geçen yıl sınavda 40 bin, 240 bin, 250 bin gibi Tıp, Mühendislik ve Eğitim fakültesi barajları vardı. Şimdi sınav sistemi değişti ancak bu sıralama barajları devam edecek mi bilgi verilmesi gerekir. Yeni bir düzenleme yapılmalı, hatta pek çok yeni alana, baraj getirilmelidir.

Açık uçlu sorulacak mı, sorulmayacak mı? Bu neden açıklanmadı? Sorulacaksa, hangi testte kaç soru var ve içerikleri nasıl olacak konusunda belirsizlik var.

Öğrencilerin sınavsız testsiz bir üniversiteye gitme hayali yine suya düşmektedir. Sınavları kaldırıyoruz derken yeni sınavlar başka adlarla inşa ediliyor. Değişiklikler şekli olmaktan öteye gitmiyor. Bu kadar fazla değişen sınav sistemleri yamalı bohçaya benziyor. Yamaladıkça başka kusurları ortaya çıkıyor.

ÖĞ-DER – Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak YÖK yönetiminden, üzerinde daha iyi çalışılmış, daha adil, daha kapsayıcı, daha akılcı, daha seçici bir sınav bekliyoruz. Sistem üzerindeki eleştirilerin göz ardı edilmeden acilen değiştirilmesi gerekiyor. Bu yeni sistem, daha nitelikli öğrenci seçmeyeceği gibi, yükseköğretimin kalitesini de artırmayacaktır. Aceleye getirilen bu sistemde şimdiden görülüyor ki uzun ömürlü olmayacaktır.

Veliler işin mutfağındaki öğretmenler ve öğrenciler bu sınav değişikliklerinden yoruldu. Belirsizlik ve sürekli değişikliler herkese zarar veriyor. Kafa karışıklığına ve belirsizliğe meydan verilmemelidir. Artık 20-30 yıllık sistemler oluşturulmalı. Gençliğin geleceği ile sık sık oynama yanlışından dönülmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum