'Süte Değer Projesi'nde imzalar atıldı

ERZURUMŞEHİR/Erzurum'da, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın finansman desteğiyle hayata geçirilen "Süte Değer Projesi"nin imza toplantısı yapıldı.

'Süte Değer Projesi'nde imzalar atıldı
10 Aralık 2019 - 14:46

KUDAKA Toplantı Salonu'nda, düzenlenen "Erzurum İl Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu Projesi"nin 2. etabı olan "Süte Değer Projesi"nin imza töreni Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Ticaret Borsası, Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ortak katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Vali Memiş, yaklaşık 1 yıl önce göreve başladığında hazır olan soğuk süt zinciri projesine Valilik ve Büyükşehir Belediyesince katılıp destek verdiklerini söyledi.

KUDAKA ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Erzurum Ticaret Borsasıyla hazırlayıp desteklediği projeye inanarak başladıklarını anlatan Vali Memiş, "Ticaret Borsasınca kurulan şirket bünyesindeki şirket marifetiyle vatandaşlarımızdan, üreticilerimizden hayvancılıkla uğraşan benim gözümde zanaatkar olan cefakar ve vefakar çiftçimizin alın teriyle ürettikleri sütlerini 80 kuruştan değil, neredeyse ilgili bakanlıkların desteğiyle 2 liradan almaya başladı bu şirketimiz." dedi.

Vali Memiş, Erzurum İl Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu Projesinin başarıyla uygulandığını belirterek, bu projeyi kentteki tüm ilçelerde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Söz konusu projeye desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e ve proje yürütücülerine teşekkür eden Vali Memiş, şöyle konuştu.
"Bu zamana kadar proje 67 köye ulaştırılarak 1657 üreticiye anlatıldı ve şuanda 24 köyde uygulanmaya başladı. Şimdilik 275 üreticiden süt alıyoruz, 235 süt tankı dağıttık. Sün tanklarını dağıtmaya devam edeceğiz, bu rakamlar daha işin başlangıcı. Şimdiye kadar 1.21 milyon litre süt toplandı, üreticilere 2 milyon 57 bin ödeme yapıldı."
Vali Memiş, söz konusu projenin ikinci ayağı kapsamında Hınıs, Karayazı, Pasinler Çat, Narman, Şenkaya, Tekman ve Karaçoban ilçelerinde projenin uygulanması için ilgili bakanlıktan onay verildiğini ve KUDAKA'nın 6 milyonluk desteğinin yanı sıra Valilik ile Büyükşehir Belediyesince de eş finansman desteği sağlanacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ilçelerde yapılacak saha çalışmaları sonucunda objektif kriterler doğrultusunda belirlenecek 430 noktaya süt soğutma tankları yerleştirilecektir. Soğuk Zincir Sistemi 1. ve 2. etabının bütünüyle devreye girmesiyle Erzurum'da toplanması hedeflenen günlük çiğ süt yaklaşık 100 ton olacak. Bütünleşik projelerin devreye girmesiyle ilimizdeki süt işleme tesislerinin kapasite kullanım oranlarının yüzde 100 artacağı ön görülmektedir. Hayvancılığın yoğun yapıldığı güney ilçeleri projeye dâhil ederek vatandaşlarımıza ciddi katkı sağlayacağız."

Vali Memiş, kentte çiftçilere yaklaşık 6 milyonluk yem tohumu desteği sağladıklarını belirterek, 2020 sonunda 1 milyon büyükbaş hayvan hedeflerine de yaklaştıklarını dile getirdi.
Öte yandan Vali Memiş, kentte son günlerde olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edilen seferlerle ilgili gerekli çözüm odaklı girişimlere ve çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmalar sonrası Vali Memiş ile ilgililer söz konusu proje kapsamında sözleşme imzaladı.
Toplantıya Vali Memiş ve Sekmen'in yanı sıra Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, KUDAKA Genel Sekreteri Osman Demirdöğen, DAP Başkanı Adnan Demir, Tarım İl Müdürü Osman Akar, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral katıldı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum