THY'den Erzurum Açıklaması

ERZURUMŞEHİR /THY, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Erzurum’a yönelik uçak sefer sayılarının azaltılması ve biletlerin zamlanmasıyla ilgili şikayeti için Kamu Denetçiliği Kurumu’na açıklama gönderdi.

THY'den Erzurum Açıklaması
28 Kasım 2019 - 14:51
Türk Hava Yolları’nın (THY) sön dönemlerde başta Erzurum olmak üzere birçok kentte uçak sefer sayılarını azaltması ve uçak bileti fiyatlarındaki artış, vatandaşların tepkisini çekiyor.
 
 
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, THY’nin Erzurum’a yönelik sefer sayılarını azaltmasını ve bilet fiyatlarına yapılan zammı, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) şikayet etmişti.
 
 
Tanal’ın başvurusu hakkında “Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın kamu hizmeti yürüten özel hukuk tüzel kişisi olmadığı” gerekçesiyle “incelenemezlik kararı” veren Kamu Denetçiliği Kurumu, yine de değerlendirmesi için şikayet konusu hususu THY’ye iletmişti.
 
 
THY, Ombudsmanlık’ın talebine olumlu karşılık vererek şikayete ilişkin açıklama gönderdi.
 
 
“YAŞANAN BU OLAĞAN DIŞI GELİŞMEDEN DOLAYI…”
 
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun CHP’li Mahmut Tanal’la paylaştığı cevabi yazısında THY, sefer sayılarındaki azalmanın gerekçelerini anlattı.
 
 
THY’nin açıklamasında, sipariş verdikleri yeni uçakların teslim edilmemesi nedeniyle 2019 yılında birçok noktada seferlerin azaltıldığı savunularak, “Ortaklığımız düzenli aralıklarla sefer icra ettiği noktalara kapasite artışı ile ilgili olarak ticari ve operasyonel uygunluk araştırması yapmakta, araştırma sonuçlarını hedef ve stratejiler doğrultusunda analiz ederek olumlu değerlendirilen noktalarda kapasite artış yapmaktadır. Uçak üreticilerinden uçak temininde yaşanan aksaklıklar sebebiyle 2019 yılında Ortaklık filosuna dâhil olması beklenen uçaklar zaruri olarak planlamalardan çıkartılmıştır. Yaşanan bu olağan dışı gelişmeden dolayı Ortaklığın dar gövde uçuş menzilinde yer alan noktalarda sefer sayısı azaltılmak zorunda kalınmıştır. Bu bağlamda sefer sayılarındaki düşüş sadece Erzurum ili özelinde olmayıp, Ortaklığımızın yurt içi ve yurt dışında pek çok şehirde planlanan koltuk kapasitesinde azaltıma gitmesine sebep olmuştur” denildi.
 
 
UÇAK BİLETİ FİYATI SAVUNMASI
 
THY’nin açıklamasının devamında, uçak bileti ücretlerinde büyük artışlar yaşanmadığını savunuldu. Açıklamada şöyle denildi: “Ortaklığımız Erzurum seferlerinde ekonomi kabinde satışa sunulan en yüksek ücret seviyesi 08 Ekim 2019 tarihine kadar 352TL (tüm vergi ve harçlar dâhil web ücret seviyesidir) ile sınırlandırılmış olup 26 Mart 2017 tarihinden bu yana bu ücrete zam yapılmamıştır. Dolayısıyla yurtiçi seyahatlerde uygulanan ortalama ücret seviyelerinde büyük artışlar olması da söz konusu değildir. Ayrıca 2019 yılında THY tarafından İstanbul ve Ankara illerinden uygulanan Erzurum seferlerinde ve büyüklük ve nüfus olarak benzer olan yakın illere uygulanan seferlerde Ekonomi kabinde satılan biletlere ait ortalama tek yön ücretler incelendiğinde dikkate değer bir ücret farkı olmadığı da görülmektedir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum