Tutuklulukta azami süre için düzenleme

ERZURUMŞEHİR/Adalet Bakanı Gül, yargı reform paketine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Gül, "Tutuklama istisnai bir tedbirdir. Aslolan özgürlüktür. Uzamasını önlemek için tutuklulukta azami sürelere ilişkin yasal düzenleme olacak" dedi. Bakan Gül, yıl sonuna kadar bin 300 yeni hakim ve savcı alacaklarını da açıkladı.

Tutuklulukta azami süre için düzenleme
06 Eylül 2019 - 12:30

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı muhabirleriyle bir araya geldi.

Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 
''Diyarbakır'daki annelerin sesini ortadan kaldıramazsınız. Bu çığlık asla kesilemeyecektir. Onların dağa değil okula gitmesi için ne türlü desteği yapacağız.
Kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun çıkarıldı. Sıfır toleransla yaklaşıyoruz. 2019'da verilen tedbir kararı 375 bin 425. Tüm yargı mensuplarımız mevzuatın en etkin şekilde uygulanması için titizliği gösterecektir. 
Yargı reform paketi 5 yıllık süreci kapsıyor. Yargı reformu belgesi tüm milletimizin yargı reform belgesidir. Yargı hiçbir yapıya teslim edilemez. Bu belgeler daha iyisini bulmak adına revize edilmesi gereken belgelerdir. Eleştiriler de oldu, bizim için çok değerlidir. Bu belge güven veren ve erişilebilir adalet yaklaşımıyla hazırlandı. Yeni bir insan hakları eylem planı hazırlamak için çalışmayı başlattık. 

HUKUK MESLEĞİNE GİRİŞ SINAVI GELİYOR

Hukuk mesleğine giriş sınavı getiriyoruz. Bir meslek sınavına girilecek ondan sonra mesleğe kabul işlerinde süreç başlayacak. Nitelikli hukukçu yetişmesine katkı sağlayacak. 
Hakim ve savcı yardımcılığı konusunu önemsiyoruz. Hem teori hem pratiği artıracak. Hakim yardımcılığından sonra hakim olmak için sınava girecek. Tüm bu süreçlerden sonra hakim ve savcı cübbesini giyip mesleğini ifa edebilecek.

YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ

Adli kollukta hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı konusunda çalışma olacak. Fezleke aşamasında bu konudaki özen çok daha farklı noktaya götürür. 
Yeni ihtisas mahkemeleri kuracağız. Hukuk hakimi, hukuk hakimi olarak devam edecek. 

TUTUKLAMADA AZAMİ SÜRE İÇİN YASAL ÇALIŞMA

Tutuklama istisnai bir tedbirdir. Aslolan özgürlüktür. Tutuklamayı soruşturma aşamasında azami süre olmadığı için uzamasını önlemek için tutuklulukta azami sürelere ilişkin yasal düzenleme olacak.

AİLE ARABULUCULUĞUNU HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ

Arabuluculukla ilgili rakam vermek isterim. Yüzde 67 oranında uzlaşmaya varılmış. Bu yıl ocak ayında ticari davalarda da hayata geçirdik. Mahkeme temelli aile arabuluculuğunun da bu dönemde hayata geçmesini arzu ediyoruz.

1 Ocak 2017'den itibaren 582 bin dosya uzlaşmayla sonuçlandı. Bu da 722 asliye ceza mahkemesinin bir bakacağı iş anlamına gelmektedir. 
Nöbetçi noterlik de önemli bir gelişmeydi. Başarılı bir şekilde uygulama sağlandı. 6 Nisan'dan bugüne 204 bin 554 adet işlem yapıldı. 
Elektronik tebligat çerçevesinde önemli başarılı uygulamalar oldu. Cep telefonuna elektronik adresine herkesin bir adresi var. Mahkemeden tebligat geldi diye bilgi geliyor. 5 yıl sonra tebligat geldi sayılıyor. 

BİN 300 YENİ HAKİM VE SAVCI ALINACAK

Yıl sonuna kadar bin 300 yeni hakim ve savcı alacağız.''(NTV)


YORUMLAR

  • 0 Yorum